Коледните и новогодишните празници са момент, който измамниците и крадците умело

...
Коледните и новогодишните празници са момент, който измамниците и крадците умело
Коментари Харесай

Дядо Коледа идва от Китай по нета, в чувала носи шашми и мен...

Коледните и новогодишните празници са миг, който измамниците и крадците умело употребяват, с цел да възнамеряват и правят своите удари. Факт е, че ​през последните години престъпността се преориентира в онлайн пространството, а в интернет методите за измами са неизброими. С всеки клик ни чака капан, а попаднем ли в него, празниците към този момент получават напълно друго измерение. 



Шашмите със смарт телефони менте са постоянно срещани по празниците

 

В забързаното всекидневие огромна част от хората залагат на онлайн извършването на покупки. Така хем не се лутаме из магазините, чудейки се какво да изберем за обичан или другар, хем не се постанова да чакаме дълго време, с цел да подготвим изненадата. При шопинга в нета обаче не всеки път нещата са толкоз елементарни. Коледа е времето, в което измамници пласират ментета или пък прибират капаро и след това се изпаряват. Не са малко и случаите, в които определената стока няма съвсем нищо общо с получената доставка. 

Подобен е казусът с 36-годишния Георги Парасков от Пловдив. Той потърси „ Марица “, с цел да показа, че е броил над 1000 лева, с цел да зарадва брачната половинка си с телефон, който тя доста желала. Решил да я изненада за идната Коледа. Намерил продукта, поръчал, разплатил се онлайн, само че не очаквал да стане жертва на машинация. 

„ По принцип рядко бих купил нещо толкоз скъпо през интернет

Предпочитам да отида до магазин, да го видя, да го пипна, да опитвам. Този път обаче, тъй като карам доста дълги смени, взех решение да си спестя ходенето по разнообразни места. Още през лятото брачната половинка ми безусловно се влюби в iPhone 12. Нейна другарка имала същия, та доста го желала. Викам си, за Коледа ще я изненадам. Така при започване на ноември преглеждах онлайн български уеб сайтове, цената варира сред 1400 и 2500 лева Пробвах да видя в всякакви китайски уеб сайтове, всеки споделя, че там е по-евтино. И беше истина. Таванът за този модел телефон беше 1200 лева Цената ме поблазни. Замислих се за минута-две и си споделих: „ Давай! “. Платих онлайн сполучливо, по-късно ми изписа, че телефонът ще бъде доставен до месец. Викам си, че е идеално, ще пристигна преди празниците и брачната половинка ще е удовлетворена “, описа Георги. 



В разгара на коледното извършване на покупки измамите процъфтяват

 

След като минал съвсем месец, той ревизирал какво се случва с пратката и видял, че ще му бъде доставена до 3 дни. Звъннал му пощальон, Георги с неспокойствие взел пакета. Отворил го, всичко било наред на пръв взор. Нещо обаче не му давало успокоение. „ Мислих да го оставя опакован. Все отново е подарък, да си бъде с найлончето, пакетиран. Но го отворих да се убедя, че телефонът е ОК. И тогава ми стана неприятно. Вътре имаше телефон, само че играчка. Беше като заготовка. Има копчета, натискат се, само че няма платка, няма батерия. Просто от тези образци, които в чужбина поставят по магазините, с цел да не открадне някой техниката “, уточни Георги. 

Той незабавно написа мейл на изпращача, само че отговор не последвал

Свързва се с куриерската компания и декларира, че желае да върне пратката, която е взел преди към час. Сега телефонът играчка пътува за Китай, само че не е ясно дали индивидът ще си получи парите, които е дал - 1055 лева „ Политиката на сходни уеб сайтове е да потвърдиш поръчка при идване или пък да откажеш, по този начин парите се връщат. Не знам обаче дали това ще се случи и в случай че се случи, какъв брой време ще мине “, разяснява той. 



Сега Георги ще търси различен подарък на брачната половинка си, опарен от онлайн клопките. Той поучава всички да пазарят в интернет единствено от тествани уеб сайтове, а поръчките да не надвишават 300 лева, защото рискът е повече от огромен. 

Статистиката сочи, че единствено 21% от хората към момента избират положителното остаряло извършване на покупки в елементарен магазин.

Процентът на „ класиците “ понижава с всяка минала година. Пропорционално се усилва броят на излъганите и подведените при онлайн шопинга, като изследванията демонстрират, че всеки втори най-малко един път е попадал в сходен капан. 

Специалистите поучават хората да бъдат доста бдителни, изключително с китайските некачествени артикули, които заливат пазара, изключително в интервали на празници. 
  Фалшиви разгласи за къщи за посетители дебнат в мрежата
Съществува сериозен риск потребителите да станат жертва на нелоялни търговски практики и измами, в случай че занапред решат да създадат резервации за посрещането отвън дома на Коледа и Нова година. За това предизвестява Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “, откакто стана ясно, че пакетите за настаняване у нас в хотели с празнични стратегии и СПА и уелнес центрове, както и в къщи за посетители за празниците са изчерпани. Според изследване направените записвания за пътувания в този интервал са към 560 000.  



ГАБРИЕЛА РУМЕНОВА

 

Най-голям е рискът при резервация на къща за посетители - едно от най-търсените места за настаняване за посрещането на Коледа и Нова година. Ако въпреки всичко туристите решат да потърсят предложения и да създадат резервация дни преди празниците, значимо е да създадат някои предварителни инспекции и изследвания.

В момента предложения за наемане на къщи за посетители могат да бъдат открити по-скоро в уеб сайтове за безвъзмездни разгласи или сходни платформи, а цените на някои от тях могат да изненадат със своята атрактивност, изключително на фона на регистрираното повишаване на услугите в бранша приблизително с 11-17% за година.

Освен цената, различен ориентир за истинността на обявата за наемане на къща за посетители могат да бъдат фотосите. Понякога те са на действително съществуваща къща за посетители, със същото име като в офертата призрак, която може да бъде открита за наемане в профилирани търсачки, само че на доста по-висока цена. Друг път изображенията са свалени от банки със фотоси или от напълно други обекти за настаняване. 

В някои случаи не се показва прецизен адрес на къщата и се прави спогодба, че при наближаването на датата на резервацията в допълнение ще се изпратят координати или притежателят ще ви посрещне някъде по пътя и ще ви заведе до мястото. Накрая се оказва, че става дума за несъществуващи къщи фантоми или за действителни къщи за посетители, които обаче са на различен притежател.

За да не попаднете в капан при запазване на къщи за посетители, преди всичко проверете дали обектът попада в регистъра на Министерството на туризма, поместен на формалната интернет страница на ведомството. Преди да извършите резервацията, се свържете с къщата и се уверете, че офертата е пусната от там и че става дума за тъкмо това място за настаняване, на посочения адрес. След превеждането на капарото позвънете в къщата за посетители, с цел да потвърдите приемането на сумата и съществуването на резервация на ваше име. Запазете всички платежни документи и писмена преписка по отношение на резервацията, осъществявани разяснения или промени по нея. Преди да тръгнете още веднъж, се обадете в къщата за посетители, с цел да сте сигурни, че ви чакат.  

Има случаи, в които изключително за празниците, елементарни хотели се популяризират като СПА и уелнес центрове. Те обаче нямат нито нужните условия, нито нужния личен състав, с цел да дават подобен жанр услуги. Когато изберете сходен туристически обект, преди резервацията направете информация в съответния указател, с цел да се уверите, че мястото има такава категоризация.

 
Пиян крадец изпи млякото за Добрия старец


Мъртвопиян крадец се върна в дома, който е обрал, с цел да допие млякото, оставено от дете за положителния белобрад дъртак. Случаят е от предходната година в Пловдив и се разиграл в „ Смирненски “, научи „ Марица “.  В бюлетина на Министерство на вътрешните работи участва като следващата домова кражба, само че по време на правосъдното съвещание против задържания апаш стават ясни детайлности. Той изяснява, че подбрал жилището инцидентно. Преди кражбата бил обърнал няколко чаши уиски. Вече мъртвопиян, нахлул вътре.

По спомените му, жилището било празно, като евентуално жителите са били на посетители. Той тършувал, съумял да вземе пари и малко бижута, след което тръгнал да излиза. Видял обаче оставено мляко на маса до елхата. Тъй като желал да изтрезнее, го изпил и се изнесъл. В жилището обаче имало видеонаблюдение. След подаден сигнал в полицията след няколко дни крадецът се озовал в ареста.

Първоначално отричал да е отговорен, повтарял че бил доста пийнал и нищо не помни от онази вечер. В правосъдната зала пуснали клип със сниманата кражба, като даже и самият крадец не мо​гъл да се познае. В последна сметка, е наказан да лежи в пандиза поради предходни насъбрани черни точки от обири.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР